Monday, June 29, 2020

QR#5 - Dederova kola

Po městě Třešti je rozmístěno několik QR kódů odkazujících na historii Orel jednoty Třešť, která tento rok slaví 100 let své existence. Navštivte naši výstavu v Muzeu Vysočiny Jihlava - pobočka Třešť, otevírací doba a mapa v odkazu pod článkem o tomto místě, stejně jako mapu rozmístění QR kódů po městě, možnost komentované prohlídky muzea po objednání na ort@atlas.cz

Právě se nacházíte na jednom z bývalých stanovišť sdílených kol tzv. Dederova kola eventuálně jste poblíž snad stále funkčního šlapadla, které projekt rozšířilo o vodní element se šlapacím pohonem. Projekt sdílených kol bez zámků, které darovali občané k předělání na městská, projekt začíná v létě 2015 a končí věnováním nashromážděných kol projektu Kola pro Afriku v listopadu 2019, součástí projektu je úspěšná sbírka na veřejné šlapadlo, po celou dobu logicky projekt čelí vandalismu a krádežím, což přitahuje zájem médií.

Fotografie č.1 - Vytažení stroje po druhé sezóně, ve které šlapadlo opět navýšilo počet volných výpůjček a bodovalo i na fotografiích v soutěži pořádané ve spolupráci s Gram kafé Třešť. Zleva: Luboš Hartl, Karel Kokejl a Jaromír Vávrů.



Stánek Dederových kol na akci Zažít Jihlavu jinak. V rukách Pavla Forsta jeden z prvních předělaných kolodarů od rodiny Hamerníků.


90 Kol si odvezli jihlavští profi hasiči na své Tatře 815, po trase Jihlava - Hlučín putovaly na předělávku do servisu Kola pro Afriku a pak směr Gambie.




No comments: