Monday, June 29, 2020

QR#1 - Orlovna

Po Třešti je rozmístěno několik QR kódů odkazujících na historii Orel jednoty Třešť, která tento rok slaví 100 let své existence. Navštivte naši výstavu v Muzeu Vysočiny Jihlava - pobočka Třešť. Otevírací dobu naleznete v odkazu pod článkem o tomto místě, stejně jako mapu rozmístění QR kódů po městě, komentovanou prohlídku v muzeu lze objednat na ort@atlas.cz.

Šipka na fotografii směřuje na místo kousek od Vás, kde stála improvizovaná orlovna, pohled je z prostoru za kolejemi, z dnešní ulice Bedřicha Smetany - tehdy bez zástavby. Místo bylo určené především pro odbíjenou a venkovní cvičení. Venkovní prostor byl dočasně vybavený verandou pro hudbu a šatnami, pozemek byl odkoupen od velkostatku za účelem postavení Orelského domu, jedná se o lokaci blízko ulice Tovární, kde byl v pozdějších letech vztyčen aquaglobus neboli věžový vodojem.


Zde měl, na místě improvizované orlovny, tedy vyrůst na pozemku Orelský dům v Třešti, pozemek byl zakoupen v roce 1931, stály na něm domy s čp. 351 a 351a, dnes Tovární ulice na místě garáží naproti vyústění ulice Na Spojce. Stavby se měla ujmout firma Podzimek, jméno projektanta je pravděpodobně Jaroslav Bendl.

Roku 1938, tedy v těžkých časech před válkou, snahy o realizaci pokračují, zřizuje se Spolek pro stavbu Orelského domu, projekt se ovšem neuskuteční, tři roky po zřízení spolku je činnost jednoty přerušena, píše se listopad roku 1941, do atentátu na Heydricha zbývá půl roku, mimochodem proveden aktivním orlem Janem Kubišem z Dolních Vilémovic u Třebíče.



Zdroj: Státní okresní archiv Jihlava,  fond Okresního úřadu – Okresní národní výbor Jihlava (1849) 1850 – 1949 (1957),inv. č. 1244.

Muzeum Vysočina Jihlava - pobočka Třešť
Facebook Orel jednota Třešť
Rozmístění QR kódů po městě

No comments: