Monday, June 29, 2020

QR#2 - U Růžičků

Po městě Třešti je rozmístěno několik QR kódů odkazujících na historii Orel jednoty Třešť, která tento rok slaví 100 let své existence. Navštivte naši výstavu v Muzeu Vysočiny Jihlava - pobočka Třešť, otevírací doba a mapa v odkazu pod článkem o tomto místě, stejně jako mapu rozmístění QR kódů po městě, komentovaná prohlídka v muzeu možná po objednání na ort@atlas.cz.

Fotografie Orelské hudby Třešť v krojích s kapelníkem Josefem Šmídem (na fotografii uprostřed dole dotýkajíc se bubnu) před hospodou Metoděje Růžičky (Revoluční x Váňovská ulice), kde je náš QR kód, jedná se o rohovou budovu, poblíž které stojíte. V hospodě pana Růžičky našla jednota další vhodné prostory ke své činnosti: divadlo, prostná cvičení, kuželky aj. Hudba oficiálně začíná působit v roce 1926, hraje k divadlu, při okrskových cvičeních, na plesech, zahradních slavnostech, při průvodech....

Divadlo s hudbou zažívá největší rozmach v 30. letech 20. století, hraje se i 10 „kusů“ ročně, operety a činohry. Operety podle tehdejších protokolů ze schůzí jednoty lákaly více diváků. Bratr Šmíd zároveň zastává post jednatele až do roku 1941, tedy do přerušení činnosti jednoty. 

V této podlouhlé budově na rohu bylo pak například první kino v Třešti.

Facebook Orel jednota Třešť
Rozmístění QR kódů po městě

No comments: