Monday, June 29, 2020

QR#3 - Kaplanka

Po městě Třešti je rozmístěno několik QR kódů odkazujících na historii Orel jednoty Třešť, která tento rok slaví 100 let své existence. Navštivte naši výstavu v Muzeu Vysočiny Jihlava - pobočka Třešť, otevírací doba a mapa v odkazu pod článkem o tomto místě, stejně jako mapu rozmístění QR kódů po městě,  komentovaná prohlídka po objednání na ort@atlas.cz.


Zde v budově kaplanky přilehlé k faře působil jeden z pravděpodobných zakladatelů/zásadních činovníků první neoficiální orelské jednoty v Třešti, P. Jaroslav Streit. Narodil se ve Studnicích u Vyškova, vystudoval gymnázium tamtéž. Vysvěcen na kněze v roce 1911 po studiích bohosloví v Brně. V Třešti působí těsně po kněžském svěcení jako tzv. II. kooperátor. Komunistickým režimem byl protiprávně internován v klášteře v Želivi mezi lety 1950-51 jako režimu nepohodlný. Umírá 7.5. 1969 ve Vážanech nad Litavou. 


Podle knihy protokolů ze schůzí znovuobnovené jednoty z roku 1919 se datuje založení první neoficiální jednoty do roku 1908, během působení P. Jaroslava aktivita jednoty vzrůstá, aby pak byla přerušena v důsledku první světové války.


Facebook Orel jednota Třešť
Rozmístění QR kódů po městě

No comments: