Wednesday, February 16, 2011

Každé jádro má své elektrony

Nedávno zveřejněný článek o nové "členské politice" vzbudil velký ohlas i jisté kontroverze. Své stanovisko sdělil i dlouholetý orelský útočník Emil Riess.

Doufám, že postavení rebela, zkušenosti z moravské Slavie Brno i Hodic, působení z jihlavské malé kopané a snad i zděděné geny po dědovi, který byl předsedou klubu Pragis Satalice a zorganizoval první poválečné mezistátní utkání u nás, mi dovolují napsat několik vět.

Věřím jádru v jeho aktivní přístup, a že napříště nebude nově příchozí hráče posuzovat, nebo hned vyhazovat, ale svým příkladným vstupováním je vychová v dobré reprezentanty orelské jednoty. Jak jsme se dočetli v článku o nové politice týmu. Měli jsme tu mladého spoluhráče, který střílel góly, a spoluhráči jej chválili, ale asi smolař nepochopil, co od něj jádro chce, jeho zarputilost rvát se o výsledek byla malá a odpovědnost patrně neodpovídala jeho věku.

Na mě působil sympatickým dojmem, na hřišti jsme si rozuměli a jeden gól, kdy po dlouhém nákopu přeloboval hlavou soupeřova brankáře, byl par excellence. Při setkání mimo hřiště se choval přátelsky a odhodlaně do příštích zápasů. V článku se píše také o dalších jménech. Odkudsi ze středu, ta připíšeme na soupisku, pokud se budeme scházet v hale a ona jména přesvědčí svým výkonem. Snad ze zarputilosti jsme se ještě nesešli.

Argument, že starší hráči nechávají na hřišti vše a uřícení dopadají na střídačku, spíše vypovídá o naší fyzické kondici. Vždyť přihrát ke konci zápasu míč do běhu se jeví jako nezodpovědné. O skutečné užitečnosti hráče pro tým však nevypovídá tabulka střelců, chybí počet obdržených gólů v čase působení daného hráče na hřišti, pak by jistě byly i snadněji pochopitelné důvody vedoucí k verdiktu jádra.

Schází nám příprava na zápasy, dobře odbráněná standardní situace, či rozehrání balónu od vlastní branky zůstává snem. Není pochyb o našich schopnostech přidat k bojovnému srdci také fotbalovou chytrost. Vše je ale otázkou rozdělení úloh a tréninku, a tak bohužel můžeme získat dojem, že náš tým se stává pouze nástrojem jeho členů a ne naopak, jak by se zprvu mohlo zdát.

Přesto každý hráč a nejen ten v kopačkách píše historii svého klubu, tedy každý z nás! Kamiho filmy jsou tím důkazem, dnes již dokážeme silou kolektivu přejít z žánru hororu k slaďáku s happy endem. Největším vítězstvím však jednou bude předat fungující tým Orel Třešť našim následovníkům.

Radost ze hry všem Orlům i Orlíčkům

přeje Emilio

Dobří hráči se (zpravidla) nevracejí.

4 comments:

Anonymous said...

Problém je ten, že nejsm(t)e schopni se sejít alespoň v sobotu na fotbal. Jedna půlka Orla chodí hrát floor v úterý a v pátek, druhá půlka v pátek a v neděli, takže asi už nezbývá čas, ani nálada.
To, kolik měl hráč v zápase +/- bodů, je zaznamenáno(pravdou je, že letos jsem víc jak polovinu zápasů neviděl-a tudíž nezapsal).

Kubánec

ondra said...

tak tak, méně flóru, více fusu :) pokud jde o +/- body, tak ty jsou také velmi důležitým faktorem, nicméně jde ruku v ruce s produktivitou. možná bychom to mohli doplnit, ale to by chtělo nějakého stálého pozorovatele :o)

Anonymous said...

Mám jen obavy, aby bylo fungující tým komu předat, stále nevidím tu mladou krev, která by holdovala kulatému míči. (Jestli budeme čekat na vaše děti až dorostou tak to budu hrát asi ještě v důchodu.Ha, ha, ha).Jinak souhlas.
Radoš

Dzanek said...

Já bych to na flor moc nesvaloval...není to tak, že když hrajem v pátek hodinu, že bychom proto nemohli přijít v sobotu, několikrát jsme to s Haufym zkoušeli spunktovat, ale zájem prostě nebyl.