Sunday, January 02, 2005

Vyrovnávací branka tenistů zmrazila relativní herní stabilitu

V 8:50, neděle, 2.února se sešel skoro úplný kádr Orlů kromě Hynka Novotného střelce úvodní branky z minulého utkání. Zahajovací útočná dvojice i jejich obranný pár Majda a Vojta byl doplňen příliš rozdrobeným a pozičně nejasným zbytkem družstva. Opět chytala brankářská jednička týmu J. Roháček, který podal slušný výkon, zvláště pak pokud se jedná o druhou půli, kde doslova zachránil Orlům remízu.

První gól padl po hrubici druhé obrany, byla příliš vytažená a spoléhala se na stáhlé útočníky, kteří ovšem evidentě nechali nepokrytého útočníka Vaška, jemuž se navíc jako zázrakem podařilo balon trefit perfektně "z voleje" a vstřelil po přesném centru gól z levé strany.

Orlové ovšem nenechali tento zápas beze změny skóre a v rychlém sledu se podařilo vsítit pár pěkných gólů, první padl po souhře nejproduktivnějších hráčů Kubali a Kubálka k nimž se připojil se znovunalezenou střeleckou chutí a chytrostí spíše než razancí střelec Emil Riess. Na 3:1 pak zvyšoval pěknou střelou Jaroslav Maryška. Konečně se podařilo vstřelit branku střelbou z větší vzdálenosti.

I Tenisté se činili a další brankou na 3:2 - kontaktním gólem rozhodili soupeře. Ten ovšem zareagoval, jak nejlépe mohl. Rychlá kombinace podél levé lajny, využití příliš pomalého střídání ze strany soupeřů a jiskřička moderního fotbalu nechyběla opravdu pěkné akci, jež zvedla skóre na světelné tabuli na 4:2 pro Orli. Strůjcem perfektní kombinace byla dvojice Majdič a Kubala, který asistoval u nejvíce gólů a jehož nahrávky nacházejí nejsnadněji strůjce proměněného skóre.

Konečná fáze utkání čítající 10 - 7 minut ovšem dopadla pro Orli katastrofálně. Tentokráte dobře chytající brankář Roháček pod stoupajícím tlakem vyhodil do brejku po zemi, míč byl doslova polapen obranou Tenistů a po nastálém zmatku v našich zadních řadách museli Orlové znovu neštastně lovit míč ze své sítě. Opravdu kuriózní gól byl potom srovnávací Šlapalův, který k němu přišel doslova jak slepý k houslím.

Srovnání Tenistů způsobilo opravdovou pohromu a přemrštěnou, nekonsolidovanou snahu po zoufalé obraně z jedné strany a snahy otočit utkání ve svůj prospěch ze strany druhé. Jeden z nezaujatých diváků toto utkání glosoval slovy: "Vypadalo to zoufale, byla to hokejová přesilovka, kdy dva soupeři obehrávali tři honící se Orli a ostatní zůstávali volní." Utkání vypadalo v první půli nadějně, ovšem druhá půle byla ve znamení přihrávek na paty, nenabízení se útočníků postávajících za obranou soupeře a špatných přihrávek obrany.

Sečteno a podtrženo: musíme vyzdvihnout až na jednu hrubku ucelený výkon brankařův, dobrý výkon bránícího Petra Šplinara, který nese svůj díl zásluh na nezvýšení skóre Tenistů a vzít za vděk nakonec těžce uhájeným bodem. Značný rozdíl ve hře Tenistů byl způsoben absencí bývalých fotbalistů při první polovině utkání, kteří v druhé polovině proměnili naši branku v střelnici, naštěstí hodně jejich pokusů skončilo minutím.

Co na to kapitán týmu: "Nevím, co na to říct, možná - příště. Ne, nakonec jsem vděčnej a se mnou zbytek kádru za bod, měli jsme se nějak dát do kupy, možná by pomohl oddychový čas, nevím."


No comments: