Tuesday, February 19, 2019

Orel jednota Třešť 2020 sto let ve městě betlémů

Příští rok oslaví Orel jednota Třešť sto let existence, která utrpěla letitou pomlkou během komunismu. Z násilného přerušení se jednota vzpamatovává od 90. let, z toho 5 let už se zcela novým vedením. Na speciální akce a decentní oslavy se chystá již tento rok.

Členská základna zůstávala po roce 2005 bez zásadních změn, teď má šanci se omladit, jednota totiž vzala pod svá křídla křesťanské tábory pro mladší i starší děti, pro každého, kdo se stane členem jednoty, tu bude finanční úleva z ceny tábora. "Byla by to příjemná změna, zároveň to znamená i závazek," říká Niederhafner, "v budoucnu bychom tedy chtěli mít dětský floorbalový tým a vůbec toho pro ty menší nabídnout více." "Spolek aktivně funguje s několika desítkami členů, nicméně jsme se nechtěli uzavírat, v menším počtu to ani nelze a to je dobře", doplňuje starosta jednoty.

V současné době je Orel jednota Třešť pořadatelem městské amatérské ligy florbalu, lokálních kvízů, cca 5 různých turnajů v roce, nabízí volné florbalové hodiny v hale pro veřejnost, stojí za vydáním Akademie vět Třešť, knihy amatérských literárních autorů z mikroregionu Třešťsko, minulý rok uspořádala v místní synagoze výstavu čapích fotografií s doprovodným programem pro školy a vzdělávací vernisáží, již třetím rokem se chystají orlové z Třeště znovu sbírat odpadky v rámci akce Čistá Vysočina kolem atraktivní letní destinace - silnice směr lom Čenkov a okolí lomu. Divadelní spolek Třešťský průměr je taktéž propojen s orly z Třeště.

Specifickou kapitolou je unikátní projekt bikesharingu na maloměstě Dederova kola (viz. video), který teď 'těží' kola pro africké děti v Ghaně a navázal spolupráci s Dětským domovem se školou, SVP a ZŠ v Jihlavě při předělávce dalších kol na městská. Nejviditelnější věcí pod hlavičkou projektu je pak oblíbené šlapadlo na Váňovském jezeře, které se na klidnou hladinu vrátí už po třetí v létě 2019. Za úspěchem projektu jede i dvojice příbuzných Pavel Forst a Eva Kameníková.

Oslavy? Opět činností. Chystá se speciální edice fotografií k výročí zpracované jako upomínkové pohledy, které přiblíží historii jednoty ve městě Třešti od roku 1920 až do roku 2020. Tento rok se také spustí večery Powered by Pecha Kucha Night - celosvětově známý, zajímavý a  hlavně svižný koncept večera, kde se představí zajímavé projekty a osobnosti města, o kterých by se mělo vědět více, obohacující večer ponese podtitul Hrdinové všedního dne. Tento rok probíhá sbírka předmětů, které by mohli posloužit skromné výstavě v muzeu Vysočiny v pobočce Třešť a filmová dílna Miloše Kameníka se tradičně netradičně zapojí filmovým počinem.




No comments: