Tuesday, February 19, 2019

Orel jednota Třešť 2020 oslaví sto let

Příští rok oslaví Orel jednota Třešť sto let existence, která utrpěla letitou pomlkou během komunismu. Z násilného přerušení se jednota vzpamatovává od 90. let, z toho 5 let už se zcela novým vedením trojice Roháček, Kolba, Niederhafner. Nové vedení promýšlí a chystá speciální akce již tento rok.

Členská základna zůstávala po roce 2005 bez zásadních změn, teď má šanci se omladit, jednota totiž vzala pod svá křídla křesťanské tábory pro mladší i starší děti, pro každého, kdo se stane členem jednoty, tu bude finanční úleva z ceny tábora. "Byla by to příjemná změna, zároveň to znamená i závazek," říká Niederhafner, "v budoucnu bychom tedy chtěli mít dětský floorbalový tým a vůbec toho pro ty menší nabídnout více." "Spolek aktivně funguje s několika desítkami členů, nicméně jsme se nechtěli uzavírat, v menším počtu to ani nelze a to je dobře", doplňuje starosta jednoty.

V současné době je Orel jednota Třešť pořadatelem městské amatérské ligy florbalu, lokálních kvízů, cca 5 různých turnajů v roce, nabízí volné florbalové hodiny v hale pro veřejnost, stojí za vydáním Akademie vět Třešť, knihy amatérských literárních autorů z mikroregionu Třešťsko, minulý rok uspořádala v místní synagoze výstavu čapích fotografií s doprovodným programem pro školy a vzdělávací vernisáží, již třetím rokem se chystají orlové z Třeště znovu sbírat odpadky v rámci akce Čistá Vysočina kolem atraktivní letní destinace - silnice směr lom Čenkov a okolí lomu. Divadelní spolek Třešťský průměr je taktéž propojen s orly z Třeště.

Specifickou kapitolou je unikátní projekt bikesharingu na maloměstě Dederova kola (viz. video), který teď 'těží' kola pro africké děti v Ghaně a navázal spolupráci s Dětským domovem se školou, SVP a ZŠ v Jihlavě při předělávce dalších kol na městská. Nejviditelnější věcí pod hlavičkou projektu je pak oblíbené šlapadlo na Váňovském jezeře, které se na klidnou hladinu vrátí už po třetí v létě 2019. Lví podíl na úspěchu projektu si zde připisuje Pavel Forst a Eva Kameníková.

Oslavy? Opět činností. Chystá se speciální edice fotografií k výročí zpracované jako upomínkové pohledy, které přiblíží historii jednoty ve městě Třešti od roku 1920 až do roku 2020. Tento rok se také spustí večery Powered by Pecha Kucha Night - celosvětově známý, zajímavý a  hlavně svižný koncept večera, kde se představí zajímavé projekty a osobnosti města, o kterých by se mělo vědět více, obohacující večer ponese podtitul Hrdinové všedního dne. Tento rok probíhá sbírka předmětů, které by mohli posloužit skromné výstavě v muzeu Vysočiny v pobočce Třešť a filmová dílna Miloše Kameníka se tradičně netradičně zapojí filmovým počinem.





No comments: