Wednesday, January 30, 2019

Florbalová liga ORT č.IV - Vedle první do finále

Devatenáctý den roku 2019 se odehrály dvě velmi důležitá utkání florbalové ligy, Orlové museli vyhrát proti 'mladým puškám' z Vedle, Sharknado mělo proti oslabeným Juniorům reálnou šanci bodovat a zahýbat s tabulkou v poslední fázi základní skupiny. 

OREL TŘEŠŤ vs VEDLE HC 4:5 (1:2,0:1, 3:2) 
Od prvních minut se mohlo zdát, že bude mít orel v zelenobílém lehce převahu, síla týmu Vedle je ovšem v jeho protiútocích, které dokáže nemilosrdně proměňovat, každá chyba mohla tedy znamenat navýšení skóre, první třetina se ovšem neodehrávala podle výše popsaného scénáře a byla navýsost smolná pro ORT, první gól si nešťastně sklepává do brány z kolmice Vojtěcha Hrdiny kapitán domácích, další gól padá z relativně vetší vzdálenosti, děrák nemilosrdně směřuje do horních nekrytých míst branky. 0:2. Lodivod obrany ORT Svěrák Lubomír musí sám převzít iniciativu a daří se, když těží ze své rychlosti a na závěr před brankou i technicky zvládnutého blafáku. 1:2.

Druhou třetinu se začíná 'tvrdit muzika', rozhodčí má situaci pod kontrolou a pouští hru do soubojů, orlům se daří dostávat soupeře pod tlak, nedaří se ale nasměrovat míček do odkryté klece, v prvních minutách úvodního dějství např. Niederhafner. Frustraci nevydrží útočník orlů Kamil Hamerník a nevybíravě počastuje rozhodčího, dostává oprávněně 2 minuty a osobní trest. Paradoxně Vedle navyšuje skóre až brankou v plné síle orlů. 1:3.

Poslední třetina - bojovnost domácích se v osobních soubojích přece jen přeměňuje v góly, prosazuje se znovu Svěrák, po něm - nejmladší na hřišti - Petr Mezera, začíná přetahovaná, Vedle totiž opět navyšuje skóre z protiútoku.4:3. Zbývá pár minut do konce utkání, léta zkušeností z florbalových utkání velí kapitánovi požádat o oddychový čas. Na palubovku vchází momentální elitní formace utkání, podaří se vstřelit srovnávací gól, bekhendovým střelcem se stává Pavel Forst.4:4. Naděje končí dalším protiútokem po chybě zadních řad, kdy se hraje vabank. Vedle jde podle všech propočtů do finále zcela jasně s třemi góly bratří Nápravníků.  

Matin Nosek (obránce ORT), který se dostal na palubovku na poslední minuty, komentuje dramatický konec zápasu: "Ke konci jsme už byli nulový, nešlo to, každej už to měl v hlavě."

Jaromír Vávrů (útočník, kapitán ORT): "Cíl bylo finále, neuřídil jsem své emoce a hnal tým k útoku na konci zápasu, zbytečně. Chybí góly, které mi v minulé sezóně padaly....musíme teď vybojovat zápas o bronz."


JUNIOŘI 30+ vs SHARKNADO 4:4 (1:2,0:1,3:1)
Oranžová Juniorka tentokráte bez spielmachera Venkrbce vyzvala tým, jenž si poradí nejen s putováním po krásách místních restauračních zařízení, ale dokáže se popasovat i s míčkem. Sharknado se tedy hnalo za vidinou pomsty z prvního i druhého ročníku. Na hřišti to bylo vidět, značně pohyblivější tým s bezpečnou hrou od zadních řad přehrával soupeře. Propracované rozehrávky přes střed hřiště vedli k úvodnímu gólu z hole Lukáše Cvacha, jenž přízemní střelou překonal gólmana hájící barvy oranžových. S tím se však nesmířil fenomén místní ligy Háva, jenž  mířil přesně ze středu hřiště. 1:1. Sharknado však pokračovalo v běhavé hře, útočníci se proplétali mezi obranou oranžových, to vyústilo v gólový zásah kapitána Zlatušky. Konec prvního dějství, do šaten se tedy šlo za stavu 1:2 pro Sharknado.

Druhá třetina začala ze strany Juniorů podstatně lépe. Přechody do útoku a následné střely však končily v zámezí nebo na skvěle chytajícím Rejchovi. Když ani 'trhák' žraloka Zlatušky neskončil gólem, kdy chtěl ladně přehodit golmana, zdálo se, že v druhé třetině se ochozy gólu nedočkají. Proti byl však Leoš Chromý, který zužitkoval oku lahodící pas od Jakuba Vávrů. 3:1. Snaha Juniorů na gól vyústila ve střelu, jenž měla potenciál pro gól měsíce ledna. Bohužel. Excelentním zákrokem průletu pod víko zabránil Rejcha. 1:3 pro Sharknado, aneb že by došlo k pomstě?

Třetí třetiny bývají doménou Juniorů 30+, vidina třetího finále při zisku alespoň bodu hnala oranžové dopředu na hranicích lidských možností. Filip Rodek jako v dobách své nejlepší florbalové éry Bedla (čti Michal Jedlička – několikanásobný mistr ligy s Taranem Střešovice) našel geniální místo, kam k němu doputoval míček a zavěsil. 2:3. Sharknado však zbraně nesložilo. Naopak. Zakouslo se do soupeře a díky Jaroslavu Vávrů zvýšilo svůj náskok. 2:4. Krátce po gólu došlo ke zkratu před brankou oranžových, kde nedovoleným zákrokem překazil obránce Juniorů Matějka průnik agilnímu Zlatuškovi - rozhodčí nekompromisně zvedá ruce nad hlavu a signalizuje nájezd. Chromý L. se postavil k míčku, avšak Petr Páral v leže kryje. Hra pokračuje, přelévá se ze strany na stranu. Peštál doklepává míč za záda golmana Sharknada a jde do 'tuhého'. 3:4. Před koncem zápasu potáhne po levé straně obránce oranžových Martin Kodys a nachází střelce ligy, následující nemusí být napsáno: je srovnáno. 4:4. 


Jaromír Vávrů (rozhodčí): "Myslím, že se jednalo o jeden z nejlepších florbalů letošní sezóny."

PRŮBĚŽNÁ TABULKA LIGY // STŘELCI LIGY

Autoři: Jaromír Vávrů, Tomáš Niederhafner




No comments: