Tuesday, October 25, 2011

Orel a Žďárský trpaslík

Natvrdlý dokument Hra Orla zakončil svoje tažení festivaly velmi úspěšně. Na akci Žďárský trpaslík obdržel Cenu poroty i Cenu diváků! Smyčka se tak úspěšně uzavřela, když vše nastartovalo ocenění za Nejlepší dokument na festivalu PAF.

Zajímavým faktem je tzv. Šípkova cena na festivalu Vystřelená bába, kde si tento dokument získal jednoho z porotců natolik, že jej ocenil, i když byl uveden mimo soutěž. Tento film-dokument pravděpodobně má buď své jasné příznivce či naprosté odpůrce, o tom svědčí totální propad u dalších 7 jiných festivalů, kde naopak paradoxně neprochází ani předvýběrem.

Film Hra Orla se poprvé promítal v roce 2010 ve Sportbaru, kdy navazoval na tradici prvního dokumentu, který shlédl nejdříve také samotný tým ORT. Vznik filmu byl provázen technickými obtížemi a materiál ležel dlouho v "temné komoře" režiséra Kameníka a čekal na zpracování. Slavnostnější postpremiéru si odbyl na orelské oslavě v Klínarce. Na filmu se také nemalou měrou podílela střihem současná režisérova přítelkyně Adéla Doudová.

No comments: