Tuesday, June 02, 2020

Florbalová liga ORT 19/20 - Vedle obhajuje zlato a žraloci po letech půstu bronzoví.

Poprvé v čtyřleté historii ligy dokázalo jedno z mužstev obhájit pohár pro vítěze, který zvedli nad hlavu do padajících konfet podruhé po sobě hráči týmu Vedle. Junioři 30+ oslabení o některé hráče nedokázali dotlačit šance za záda nejlepšího brankaře turnaje - Vojtěcha Kölbla. Žraloci proti orlům obraceli v třetí třetině nepříznivý vývoj zápasu o bronz, pořadatelé tak poprvé zůstávají bez medaile. Žraloci berou bronz po dvou hubených letech od finálového utkání prvního ročníku, tehdy skončili stříbrní. Finálové buly vhodil v 17:15 atletický ultra talent z Třeště - Eduard Kubelík.

BRONZ MEDAL GAME
Sharknado vs Orel Třešť (1:2, 1:1, 5:1) 7:4
Utkání začalo sporným gólem, doklepával ze vzduchu Vávrů Gabriel Jaroslav, dohledával se dobrý záběr na videozáznamech. "Viděl jsem ten gól, ve chvíli, kdy skóroval, vysoká hůl nebyla," přiznává po zápase jeden z orlů. 1:0. Pak se postupně rozchytává jednička draftu roku 2016/17 a úspěšně vytěsňuje míčky ze žraločích holí mimo klec orlů, odolává zdatně velkou část utkání, kdy se mu vrací forma z finále 2018. Mezitím dorovnává nejlepší střelec orlů Pavel Forst a jeden z benjamínků zelenobílých Michael Bambula navyšuje na 1:2. 

Druhá třetina vypadá na konečné řešení a bronz pro orly, když na 1:3 dává po individuálním průniku zamrzlou obranou žraloků Kamil Hamerník, který dokáže propasírovat míček za záda chybujícího Filipa Rejchy. Přichází ovšem kontaktní gól z dílny Vávrů G.J., asistuje Chromý Lukáš, tlak žraloků narůstá ke konci třetiny, brankář orlů je stále proti, likviduje únik asistenta kapitána či dvě šance kapitána žraloků Zlatušky. Stále 2:3.

Chromý Lukáš ale nekončí asistencí, v další třetině srovnává gólem po nahrávce Michala Antoně na 3:3, v této chvíli se ještě orli poperou o vedení, opět odskakují po spolupráci mládežníků Mezery a Bambuly. 3:4. Závěr třetiny je takticky dobře vedený ze strany žraloků, kteří využijí doslova všechny zbraně ze svého arsenálu, vše rozkresluje a diriguje matador turnaje Chromý Pavel. Přichází neštastné minuty pro pořadatelský tým. Klasická otočka Jaromíra Vávrů trefuje šibenici, 4:4, s asistencí Cvacha Lukáše posílá poprvé v utkání do vedení žraloky Jiří Zlatuška, 5:4. Po nedorozumění za brankou se snaží hráči orlů odpálit míček mimo nebezpečnou zónu, sedne přímo na hokejku Chromého Lukáše, žraloci 6:4. Odvolání brankaře a dvě drobné šance nedokáží zvrátit utkání zpět, naopak poslední z padáčků ukončuje utkání, tentokráte do brány 7:4.

Eduard Kubelík vhazuje buly kapitánům při finále.

GOLD MEDAL GAME
Vedle vs Junioři 30+  (1:0, 0:0, 2:1)  3:1
Velmi záhy po vhození slavnostní buly Eduardem Kubelíkem, prakticky po pár úvodních minutách padá gól do brány juniorů 1:0, tzv. do šibenice uklízí děrák Jakub Větrovský, když ho z rohu vyzve Březina. První minuty probíhají na finále čistě a poklidně, vše pod dozorem dvojice arbitrů Vávrů - Zlatuška, diváky zvedá ze židlí snad jen srážka Kuřiny s Hávou, která připomene výměnu generací na OH2010, kdy se otřesený zvedal Jágr pod Ovečkinem. V polovině třetiny přichází snad největší šance tohoto dějství, Háva ležícího brankaře Vedle nedokáže přelstít výše umístěnou střelou. Junioři se zdají mít v druhé části první třetiny více ze hry, několikrát se v akcích mihne Venkrbec: vysílá kolmicí do zakončení Jiřího Krejčího, aby pak sám doklepával střelu od obránce, kterou brankař Kölbl pouze vyrazil před sebe. Třetina končí výrazným tlakem týmu Junioři 30+, přesto stav zůstává 1:0.


Jdeme do druhé části finále....míček se pohybuje po středu hřiště, obrany vytlačují hráče a brání střeleckým pozicím, Háva (J30+) se přece jen dostane k zakončení, míjí. Brankář Svěrák na straně Junioři 30+ likviduje nebezpečnou střelu z dálky. Na druhé straně hasí gólman Vedle další šance: Venkrbec vybojoval a nabídl Bartůškovi, nad... Ke konci třetiny se ozvou opět hráči týmu Vedle a opět zasahující Svěrák, který si při premiéře vede výborně. 

Jan Svěrák si vede výborně ale Vojtěch Kölbl (Vedle) má více zkušeností i štěstí při zakončení Juniorů 30+, jejich zesilující tlak graduje, v poznámkách o utkání vybíráme: míjí prázdnou bránu, těsně míjí, přestřeluje, z velké části pak jde o šance Juniorů 30+, skóre se mění až 4 minuty do konce utkání, Kuřina z dálky překvapí Svěráka 2:0 pro Vedle, Venkrbec se za oranžové přece nakonec prosazuje a vrací naději, 2:1, opět se hra přemisťuje k bráně Vedle, slibnou šanci neproměňuje právě Pavel Venkrbec a naopak Hrdina dává do prázdné po Kuřinově lobu. 

Junioři 30+ se objevují ve finále turnaje pokaždé, dokázali vytěžit 1 zlatou a touto prohrou třetí stříbrnou. Vedle naopak přepisuje statistiky turnaje a stává se prvním týmem, který zopakoval triumf. 

NEJLEPŠÍ HRÁČI V KANADSKÉM BODOVÁNÍ
Pavel Venkrbec (J30+) a Lukáš Chromý (Sha)
NEJLEPŠÍ OBRÁNCE: Lubomír Svěrák (Sha). 
NEJLEPŠÍ BRANKÁŘ: Vojtěcha Kölbl (Ved).
NEJLEPŠÍ NOVÁČEK: Micheal Bambula (Ort).

Vítěz ligy Orel jednoty Třešť 19/20: HC Vedle.





No comments: